CrossFit blog - opdateres hver uge

Du går jo ikke i stykker, selvom du løfter tunge vægte.

Når man er ung og i 20erne kan man gå i byen hver weekend, leve af pasta og pizza samt drikke litervis af sodavand uden, at miste sin fysiske fremtræden. Hvis man bare træner en lille smule. Men i slutningen af 20erne begynder der at ske noget med kroppen. Mange udvikler ”fardunken” eller ”mor-hofter” og har pludseligt problemer med, at omstille hverdagen. Man bruger nok også flere timer på arbejdspladsen og med børnene og får derfor ikke trænet ret meget. Denne udvikling sker i en fase af livet, hvor mange så efterfølgende helt droppe drømmen om, at komme i form igen. Forældre bliver siddende i sofaen, fylder sig med pizza og pasta og undgår helst fysiske fritidsaktiviteter. De glemmer alle de positive ting ved at bevæge sig og kosten fik de aldrig lært at ændre.

Kroppen er dog så fantastisk indrettet, at den kan ændres og fornys på få år. Det bliver aldrig for sent, at starte med at træne, men selvfølge kan det blive en lang og sej kamp at komme i form, såfremt du ikke har lavet noget i mange år. Hemmeligheden bag en kostændring er hele tiden at vælge noget sundere end det du plejer. Så har du været vant til, at købe færdigretter, så begynd at lave maden selv. Plejer du at fylde tallerkenen to gange, så prøve med 1 gang. Spiser du mange små måltider så prøve men færre men større. Det handler bare om, at ændre noget og så hele tiden prøve, at ændre lidt til det bedre. Alle ved hvad der er sundt og godt at spise, det kræver mere lysten til at ændre det, end det er mangel på viden.

Musklerne i kroppen ændres hele tiden. Ordsproget ”use it or loose it” passer meget godt på kroppens muskelmasse. Musklerne skal stimuleres ved aktivitet og træning ellers udvikles de ikke og vil langsomt svinde ind. Kroppen er i konstant ændring og udskiftning på celleniveau, hvilket gør at du hele tiden har indflydelse på din kropssammensætning. Et andet ordsprog ”du er hvad du spiser” kunne ikke være mere sandt, og kan også overføres til ”din krop er som din træning”. Du får muskler af at stimulere dem med forskellig typer træning. Vil du være god til at løbe så løb, vil du kunne løfte tung, så lav vægtløftning.

Hemmeligheden bag at holde sig i form, selvom man har passeret de 40 er at gøre noget målrettet. Find ud af hvorfor du gerne vil træne og læg en slagplan, således du kommer afsted. Vil du gerne være muskuløs og smide noget kropsfedt, så find et træningssted og form der passer til dig. Det vigtigste er at komme i gang og finde ud af hvorfor du vil gøre det. Det er dette ”hvorfor” der får dig ud af døren, de sure dage, hvor alle andre vil have din tid eller du tror du er for træt.

Det handler ikke om at være tynd men fit. Træning holder dine organer sunde. Motion øger pulsen således hele dit hjertekredsløb bliver trænet og dermed bliver stærkere og sundere. Træner du ikke, viser undersøgelser at dit blodomløb bliver dårligere, specielt når du bliver ældre. Dårligt blodomløb er grobund for en masse kedelige følgesygdomme. Den optimale træning er en blanding mellem vægtløftning og cardio-træning så som løb, roning, svømning og cykling.

Træning efter de 40 år er også medvirkende til at holde hjernen skarp. Signalerne til hver en fiber i musklerne kommer jo fra hjernen, hvilke man godt kan glemme eller tage for givet. Men det kræver altså noget af hjernen, at kroppen skal præstere. Derfor holdes hjerne også skarp ved, at dyrke motion.

Jo ældre vi bliver des mere stressede, vil nogen sige. Man har så mange forpligtigelser og ansvar der ofte spiller ind på ens humør og overskud. Stress øger produktionen af stoffet kortisol, der hæmmer kroppens muskelopbygning. Derfor bliver man nød til, at finde løsninger på disse dagligdags udfordringer, således det ikke påvirker træningen.

Vægttræning øger den naturlige produktion af testosteron og dermed øger muskelopbygningen. Produktionsniveauet af testosteron er størst i teenagealderen og til midt i 20års alderen og falder derefter des ældre man bliver. Dog kan motion og sund kost udskyde dette fald, således man kan holde sin muskelmasse på et højt niveau. Musklernes kreatinindhold kan beskrives, som et hurtigt tilgængeligt energilager, der kan give en øget muskelkapacitet i korte intensive trænings-øvelser, så som vægtløftning. Kroppens naturlige produktion og lagring af kreatin i musklerne mindskes, des ældre vi bliver. Derfor kan man med fordel tilføre kroppen dette i forbindelse med træning, enten gennem kosten (kød og fisk) eller som kosttilskud i pilleform. Kreatinen gør vi kan træne længere og dermed træne endnu hårdere og høste fordelene derigennem.

Ser man på forskellige sportsgrene i dag er det ikke unormalt at se atleter over 40 lave toppræstationer. Bruger du dine fordele som motionist, så som struktur, viden og fastholdelse i din daglige træning, kan du sagens give baghjul til udøvere i 20erne, der ikke er så strukturerede eller vedholdende. Det kræver mere at holde niveauet des ældre man bliver, men det niveau man kan præstere på, kan sagtens give de unge kamp til stregen.

Kan du lide artiklen?