CrossFit blog - opdateres hver uge

Sport og træning handler om andet end store biceps

og stærke ben, det handler også om sundhed. Alt for mange mænd, er ikke bevidste om hvorfor man skal tage sin egen sundhed alvorlig, samt hvordan man gør det. Alt for mange har for travlt med at jagte det næste bytte på arbejdsmarkedet, så de kan købe den store bil eller seje fladskærms-tv. Men hvad er det der gør, at mange, specielt mænd, ikke kan tage sig sammen til at dyrke motion. Movember er en bevægelse der har kampagner i mere end 20 lande og sætter fokus på, ”de største helbredsproblemer, som mænd står overfor: prostatakræft, testikelkræft samt psykisk velvære og selvmordsforebyggelse.”

De fleste af os er i vores barndom vokset op med sport, som en naturlig del af hverdagen. Min generation af mænd, der er fra midt af 70’erne, har næsten alle spillet fodbold i skolegården, løbet motionsløb og ellers været aktive i diverse idrætsforeninger. Altså fået motion og bevægelse ind med modermælken. Men når de unge blev lidt ældre og ikke kunne være med, på det sportslige plan, blev faxe-kondien skiftet ud med kamp-bajer og smøger i omklædningsrummet. Når man har spillet 45 minutters hyggebold, kan man nok ikke forsvare sundhedsmæssigt, at drikke bajer og ryge smøger, samt efterfølgende sige, at man er blevet sundere. Dog skal det siges, at det sociale fællesskab har nok i mange tilfælde været godt for den mentale sundhed.

Der blev i 2011 for første gang lavet et officielt arrangement til fordel for Movember og mænds sundhed i Danmark, med knap 8.000 tilmeldte. De samlede over 1 million kr. ind til fordel for mænds sundhed. Året efter i 2012, blev jeg først opmærksom på hvad Movember overhovedet var. Jeg deltog for første gang i Movember det år. Det var gennem CrossFit, at jeg første gang hørte om, at lade sit overskæg gro en hel måned. Så vidt som jeg husker blev boxen kontaktet af en person udefra og spurgt om vi ville deltage. På trods af, at jeg dengang var sidste i 30’erne, havde jeg aldrig ladet mit overskæg vokse helt ud. Nok også fordi jeg ikke har nemt ved, at gro et skæg og derfor altid bare har barberet de små dun af. Selvom alle mine mandeforbilleder i 80’erne havde overskæg, var det ikke rigtigt noget, der overlevede i nutiden. Da overskægget voksede ud, fik jeg fortalt at jeg lignede actionstjernen fra 80 og 90’erne Charles Bronson, hvilket var et lille plaster på såret.

Dengang var vi 6-8 stykker der i fællesskab besluttede at lade overskægget gro. Dette gjorde ,at man bedre kunne holde ud, at udseendet blev sammenlignet med en østtysk politibetjent. Det gjorde også at ens omgangskreds begyndte, at spørge ind til det nye look, med rynkede øjenbryn og smil i mundvigen. Det var her, at jeg virkelig forstod værdien af ens ”Mo”. Når man først fortalte, at det var en del af en kampagne der sætter fokus på mænds sundhed, synes de alle at der var sejt. Man bliver et fyrtårn i oplysningskampagnen, idet man får et grin sammen med andre, når man skal forklare det. Men også den mere alvorlige del, er mindst lige så vigtig at får igennem.

Jeg har undervist i fysisk træning siden syttenårs , hvor jeg har set masser af mænd, der ikke tager vare på sig selv. De får masser af problemer med helbredet og gør ikke noget ved det. Mange arbejder for meget, sover for lidt og spiser forkert. De passer ikke deres træning og selvom de gør, så har den minimal effekt, idet man ikke kan træne sig fra en dårlig livsstil. På Movembers hjemmeside kan man desuden læse at ” mænd mere påvirket af psykiske problemer - tre fjerdedele af alle selvmord begås af mænd”. Stress og dårligt selvværd tror jeg personligt, er en af de helt store udfordringer der kun er tiltagende. Vi har lidt vores natur imod os, idet vi gerne vil være den stærke kriger, der kan forsørge og beskytte familien. Men i vores moderne samfund er mange ramt af ikke, at kunne leve op hvordan en mand skal være. Medierne fortæller os at vi skal have sixpack, karriere og styr på økonomien. Men der er stor usikkerhed på arbejdsmarkedet og mange har ikke lært at passe på sig selv.

Vi har næsten alle familiemedlemmer eller bekendte, der er døde af kræft. De kræftformer der er forbeholdt mænd er prostatakræft og testikelkræft. To former der ikke altid kan mærkes og opdages ofte meget sent. Det hænger sammen med, at mænd hader at gå til lægen. Man har jo tit ondt mange steder på kroppen, specielt hvis man arbejder. Langt de fleste ømheder går væk af sig selv og derfor gider man ikke rende til lægen. Jeg tror også det er tabu inde i mænds hoveder, ikke at kunne udholde lidt smerte. Jeg går selv sjældent til lægen og når jeg har været det, så plejer de bare at sige jeg skal holde mig i ro, så går det over. Har man hørt det et par gange, gider man ikke spilde tiden på det. Der sker bare noget når man bliver ældre med kroppen, det går bare ikke i sig selv mere. Derfor anbefales det mænd over 45 år, at holde øje med symptomer på prostatakræft. Disse kan læses på næsten alle sundhedshjemmesider.

I år er jeg med igen, for fjerde gang, i Movemberindsamlingen. Vi er fire gutter fra crossfit der lader sneglen gro på overlæben. Vi er registreret på Movembers officielle hjemmeside, hvor vi også samler penge ind til de oplysningskampagner der skal hjælpe vores mande-brødre i mere end 20 lande.

For at gøre Movember lidt sjovere så er der lavet nogle uofficielle guidelines for deltagelsen:

Når du først er registret på movember.com skal hver mo bro begynde den 1. movember med et rent og nybarberet ansigt.

I hele movember-måneden skal hver mo bro gro og pleje en moustache.

Det er ikke tilladt at lade ens mo gro sammen med ens bakkenbarter. (Det anses som værende et skæg.)

Det er ikke tilladt at lade ens cykelstyr gro ned på hagen. (Det anses som værende et gedeskæg.)

Enhver mo bro skal opføre sig som en sand gentleman.

Det er regler som de fleste kan følge, men alligevel er der nogle nogen der snyder. De kan næsten ikke vente med, at vise deres prangende hårvækst, og starter derfor Movember med lange skægstubbe. Det er jeg flov over at indrømme, at jeg også prøvede et år. Men når det nu gror så langsomt, føler man sig nogle gange fristet. Det resulterede dog i at i jeg flere gang var ved at barbere det af, inden december. Det kan godt være lidt krads, at rende rundt med så meget pæls på overlæben, at selv en søløve vil være misundelig.

Ønsker man at støtte movember kan man donere gennem vores officielle Mo-Space

 

 

Kan du lide artiklen?