CrossFit blog - opdateres hver uge

Bare du ikke giver op.

Der er mange gange i hverdagen, hvor man ikke gør tingene færdige, eller måske omformulere opgaven, så den ikke er så hård. Det gør man bare ikke når man er midt i en ”Hero” wod, hvor der er mere end ens eget tilfredshedsniveau på spil. Jeg er af den opfattelse, at skal man ære nogen eller noget, så gør man det af lyst, vilje og respekt. Det med respekten, er jo en præmis for at mindes, ellers giver det jo ingen mening. CrossFit har fundet en måde, at vise hvordan disse forhold spiller sammen med fysisk træning.  Det foregår ved at der bliver offentliggjort wods med navne på faldne helte. Det er typisk mennesker ansat til, at hjælpe andre i livsfare, der bliver opkaldt wods efter. Det kan både være mænd og kvinder, dog primært indenfor militær, brand og redning. Men det kan også være skolelærere eller politifolk.

Disse erhverv er også job hvor man i forvejen hjælper andre, der har det svært eller endda sætter livet på spil for, at andre kan leve trygt og sikkert. Disse helte/mennesker ofrede alt for andre og derfor bør de æres. Mange af de faldne, dyrkede også selv CF og nogle af deres yndlingsøvelser fra CrossFit, er med i wods opkaldt efter dem. Det er dog ikke kun de faldne, man ære gennem disse wods, det er også de nulevende tjenestegørende i offentligt embede. Da CF jo stammer fra USA er det naturligt, at de fleste hero-wods er tilegnet faldne amerikanere, dog ikke dem alle.

Der er en dansk hero-wod ”René” opkaldt efter den danske jægersoldat Rene Brink Jakobsen, mistede livet i Afghanistan den 3. januar 2013. Han var 39 år og blev ramt af en IED under en patrulje i Helmand. Denne WOD blev lavet i samarbejde med tidligere kollegaer til René og blev officielt lavet første gang i 2015. Den har ligeledes været en del af programmeringen på crossfit.com, der hver dag lægger workouts ud.

René            

7 rounds for time of:
Run 400 meters
21 walking lunges
15 pull-ups
9 burpees

If you have a 20-lb. weight vest or body armor, wear it.

 

Mine egene oplevelser med workouten "René" varierer en del. Første gang jeg lavede den, havde jeg ikke en vægtvest og ruten vi løb var godt nok 400 m, hvis vi talte det stykke med vi løb indenfor, inden vi løb ud af døren. Den første tid var således også den hurtigste og lå på 24/25 minutter. Efterfølgende har vi målt en korrekt rute op på 400m, der først starter udenfor, samt fået købt en vægtvest med de foreskrevne 9 kg. Plader. Med fuld rute og udstyr har min tid ligget på 27 til 36 min. Men min tid har været lidt underordnet. Det er interessant, at ens tankeproces godt kan være lidt anderledes når det er en hero-wod man har gang i. Jeg har selv været tjenestegørende hos kamptropperne i Haderslev for 20 år siden, og kan ikke lade være med, at tænke tilbage på den tid og de oplevelser man havde som soldat dengang.

Tidligere drømte jeg også om, at blive elitesoldat og trænede hårdt for at nå drømmen. Derfor har jeg altid interesseret mig for den type mennesker/soldater, samt haft den største respekt for de, der kom gennem nåleøjet. Af samme grund føler man også, at det ikke bare er en almindelig workout. Flere gange på løbeturen, hvor man har tid til at reflektere over hvad man laver, strejfer tankerne lige René. Selvom jeg ikke kendte ham personligt, er han alligevel et symbol på den ultimative helt. En toptrænet kriger der kæmpede og døde for sit land. Derfor gør man sig ekstra umage og kæmper lidt hårde gennem øvelserne, netop fordi den indsats jeg lægger i udførelsen, føles ekstra godt.

"The devil of Ramadi" er en anden hero workout. Den lavede jeg nytårs dag og er også noget særligt. Det er en æres wod for den amerikanske elitesoldat Chris Kyle fra Seal team 3, der var udstationeret i Ramadi, Irak. Han var snigskytte og frygtet af oprørsstyrkerne, idet han var meget effektiv til hans job. De gav ham tilnavnet djævlen fra Ramadi og satte en kæmpe penge-dusør på hans hoved. De fik dog ikke ramt på ham i krigen. Efter hans militærtid hjalp han andre veteraner, med at få det bedre. Desværre skød og dræbte en af disse veteraner ham på en udflugt.

Devil of Ramadi

For Time

Buy-In:

100 ft Dumbbell Farmer's Carry (55/35 lb)

10 Alternating Dumbbell Squat Snatches (55/35 lb)

10 Deficit Dumbbell Push-Ups

10 calorie Row

10 second L-Sit Hold (On Dumbbells)

10 Toes-to-Bars

Then, 160 Double-Unders

Then, 4 Rounds of:

38 Wall Ball Shots (20/14 lbs)

2 Rope Climbs

5 Deadlifts (275/185 lbs)

Cash-Out:

1915 meter Run

 

Det er også en wod der sætter gang i en masse tanker omkring helten Chris Kyle. Han har skrevet en bog, før hans død, omkring hans liv og træning som elitesoldat. Desuden blev han portrætteret i filmen ”American Sniper” der blev en blockbuster i biograferne. Igen er det lettere, at presse sig selv igennem sådan en hård wod, når det er til ære for nogen. Desværre er disse wods nogle gange så krævende, at man efterfølgende har brug for en ekstra hviledag for, at komme til hægterne. Derfor laver man kun hero-wods engang imellem, hvilket også gør dem endnu mere betydningsfulde.

Til CF Regionals og til CF Games laves også hero-wods. En af de mest kendte er workouten Murph. Der er en af de helt store helte/wods der har været lavet til games flere gange. Det er fedt at høre de atleter der vinder disse wods, også altid giver udtryk for, at det er specielt at lave sådanne wods. Det er med til at skabe et værdisæt og et sprog omkring vores helte.

Kan du lide artiklen?