CrossFit blog

Når inspirationen til nye WODs skal findes,

starter jagten ofte på nettet. Denne gang blev det Youtube der overraskede mig, idet en dansk Hero-wod dukkede frem i mit feed. Efter en række kendte Heroes, ser jeg en video hvor solbrændt lyshåret ung mand toner frem på skærmen med ordene ”så starter vi om 30 sekunder”. I baggrunden ses en mur af 40 fods containere der udgør en væg i de støvede omgivelser, samt et par militære køretøjer der næsten går i et med støvet. Der er ikke en sky på himmelen og en yngre solbrændt soldat, med lyst kort hår står med et stopur i hånden. Det eneste der dækker huden på overkroppen, er hans tatoverede arm med et fuldt sleeve. Videoen er skudt af en journalist, der er på besøg hos Bravo kompagniet, med soldater fra Livgarden.

Videoen er bragt på forsvarets Youtube-kanal, hvor en rapporter er taget til Afghanistan med ISAF hold 15. Et interview med Danny, en ung mand, der ligner en lidt mere langhåret udgave af manden med stopuret. Han er overkonstabel og singnalmand og fortæller lidt om dagens hero-workout der laves til ære for Overkonstabel Jøren Randrup. Danny var udsendt sammen med Jørgen på hold 10, hvor han blev dræbt 14. november 2010 af en vejsidebombe ved et checkpoint.

Klippet springer tilbage til workouten, der nu er gået i gang og et par unge mænd med solbriller og solbrændt overkrop er ved den første øvelse Kettlebellswing i WOD J.R. som de har kaldt den. I baggrunden ses den traditionelle dækningsmur i form af Hesco-væg, en lang række kasser med sand, omkranset af trådnet. De er sandfarvede og samme farve som det omsluttende støv. Området er døbt Bravo Beach hvor der dyrkes CrossFit, i stativer der interimistisk er sammensat.

Lejren er indrettet med et udendørs træningscenter lige i solens nådesløse stråler. Alt er midlertidigt og lavet af paller og overskudstræ. På disse ligger rustne vægtskiver og gammeldags jern-håndvægte. Der er lavet en stor firkant af grå stolper med pull-ups stænger imellem. Det er svært at se om stængerne er rustne eller bare beskidte. Nogle steder er der bundet tape rundt om stængerne, således at håndfladerne ikke bliver siddende når man hopper ned. Alt er beskidt og støvet, men alligevel utroligt levende når der laves workout.

Burpees laves på det naturlige underlag, der er fyldt med sten i det golde terræn. Danny fortæller videre at de er i gang med at lukke camp Price Helman og skal efterfølgende pille crossfit stativet ned. ”Kompagniet har mistet flere soldater og alle har mistet en eller flere de kendte hernede” siger Danny. Vi soldater er gode til at mindes de faldne derhjemme til fester og sammenkomster. Derfor skal de også mindes hernede ”det virkede det rigtige at gøre nu hvor vi skal pille det ned”. Sidste mand der blev færdig med J.R. WOD i den stegende hede, var i tiden 58.15 hvilket må siges at være godkendt, kvag forholdene. Alligevel er humøret højt og soldaten har overskud til at lave sjov.

Hvem var Jørgen Randrup? soldaten som blev æret med en Hero-wod i Camp Price. På et billede af ham sidder han med hvad der liger en radio på ryggen, iført militærets uniform med ørken camoflage. Krøllet hår og solbrændt. Han har hvide plamager rundt om de smilende øjne, nok skabt at solbrillerne som er skubbet op på toppen af hovedet. Han ligner en mand i sit rette element med et smil på læben.

Jørgen var en ung mand fra Frederikshavn, der aftjente værnepligt hos den kongelige livgarde og efterfølgende blev udsendt til Kosovo. Han var to meter høj og selvom han i sine yngre dage hadede autoriteter, befandt han sig godt i strukturerede rammer i forsvaret. Jørgen drømte som flere andre unge mænd at blive Jægersoldat, men det lykkedes ham ikke at komme gennem nåleøjet. Han var til optagelsesprøve to gange, men begge gange måtte han udgå fra de benhårde prøver pga. skader han havde fået ved rugby og faldskærmsudspring.

Han blev omtalt som en ung mand med lige så stort hjerte som han var høj. Han beskrev i et telefonopkald til sin far, hvordan de havde været i ildkamp med fjender og at det havde været en stor oplevelse. Det havde dog ligeledes været hårdt, at miste en kammerat på patrulje. Han var på hans anden udsendelse til Afghanistan, hans tredje i alt. Han blev ramt af en vejsidebombe, en såkaldt IED, da han sammen med sin patrulje ved at udbygge et checkpoint. Selvom hans kammerater yde førstehjælp og fik ham evakueret via helikopter til felthospitalet i Camp Bastion, stod hans liv ikke til at redde. Hans Kompagnichef beskrev ham som ”en dygtig soldat og en god kammerat og et endnu bedre menneske.”

Han elskede sit liv som soldat og var et naturligt samlingspunkt for mange i kompagniet. Han gjorde stort indtryk på dem han var sammen med og var ligeledes meget professionel. Han kunne lide at forbedre og optimere det udstyr de arbejder med, samt altid villig til at hjælpe andre der havde brug for støtte.

Jørgen var det 39. danske offer for krigen i Afghanistan. Han havde været tjenestegørende i 7 år. Det kan godt være WOD er ikke en officiel HERO-WOD, men det gør den ikke mindre i mine øjne. Det er mig en ære at lave denne WOD og mindes en falden helt.

Hero-wod J.R. lyder: 3 Rounds for time: 30 KBS, 15 Burpees, 30 Deadlifts, 15 Burpees, 30 Jumping Lunges, 15 Burpees, 30 Pull-ups, 15 Burpees, 100M sprint.

Fantastisk vejr udenfor, med solen højt på himmelen der sendte varme solstråler ned på terrassen hvor jeg skulle lave det meste af WOD. Pga. læ-muren var der helt vindstille og dermed ekstra varmt. Allerede da jeg skulle gøre klar til J.R. begyndte svenden at pible frem. Godt nok var det ikke heden fra Afghanistan, men alligevel kunne jeg godt relatere til de barske omstændigheder de lavede workout under. Nok det bedste var at man undgik støvet man tydeligt kunne se i videoen. Trådte jeg bare et par skridt ud fra læ og ud på græsset kunne jeg mærke lidt vind, der fulgte med over til pull-up stativet på græsplænen. Dejligt idet jeg helt sikkert fik brug for at blive kølet ned under de 30 pull-ups hver runde.

Afsted det gik med kettlebell swing hvor jeg kørte 2 gange 15 reps. Rx vægten var 24 kg men jeg havde kun en 20 kg KB til rådighed hjemme. Ikke at det betød det store, idet KBS ikke er stedet hvor man typisk bliver udfordret. Det er mere en af de øvelser der lige trækker lidt ud af udholdenheden i fingrene, hvilket også blev en af workoutens klare udfordringer jo dybere man kom. Denne øvelse blev efterfulgt af 15 burpees, der jo skulle laves efter hver øvelse runden igennem. Igen en øvelse der ikke er udfordrende, bare ikke lige så sjov som at løfte vægte. På den anden side er det også bare dejligt at kunne slå hovedet fra og finde en rytme i bevægelserne.

Dødløft var ikke specielt tunge, men alligevel lidt tricky. Men 30 reps er alligevel mange nok til at jeg ikke kunne køre unbroken. Og så var der jo lige det med grebet der heller ikke skulle tages for givet. Jeg lagde fra land med 15 reps, hvilket nok var for mange. Derefter fulgte 3 gange 5 reps for at spare underarmene, der begyndte at føles lidt som skipper skræks. Jumping Lunges er en sjælden øvelse i CF, så det var sjovt at fyre dem af. Jeg gik ud på græsset for også lige at få lidt luft, men mest af alt for at skåne mine knæ. Jeg havde ikke neoprenbeskyttelse på knæ, da jeg ikke havde bruge for støtten. Jeg kunne godt have lavet dem på den hårde måtte, men så blev jeg nød til at sænke knæet lidt mere forsigtigt hver gang, end jeg behøvedes på græsset. Græsset var også praktisk på den måde at når jeg kunne mærke spidserne af græsstråene røre knæet, så var der kun 10 cm til bunden.

Så blev det tid til pull-ups, hvilket jo altid er udfordrende. Nå jeg træner hjemme i haven, kan jeg ikke bruge mine beskyttende grips, så der er nøgne håndflader mod metal. Butterfly pull-ups kan gøre at Pull-ups er hurtigt overstået, men køre teknikken ikke, kan de give grå hår i hovedet. Heldigvis kørte jeg det første 30 i tre gange ti reps. Men pulsen bliver presset i vejret og fingerende er igen max belastet.

Sidste øvelse var 100 m sprint, som dog blev lavet som 5x200 m shuttle-run i haven. Tror heller ikke jeg kunne sprintet 100 m, medmindre jeg havde haft et par minutter til at recover, på begge sider af sprintet. Første runde tog knap 12 minutter og jeg traskede stakåndet videre til runde 2.

Anden og tredje runde forløb efter omstændighederne godt, men jeg var lidt brugt. Nu var det mere et spørgsmål om at finde en rytme i reps der gjorde at jeg undgik for mange pauser, men heller ikke kørte for langsomt. En hårfin grænse der skifter fra WOD til WOD. Det er jo også en del af det fede, ved at workouts er så forskellige. Kroppen kan også yde forskelligt, alt efter hvad man lavet dagene før. Anden runde tog 17 minutter og var også nødt til at køre mindre sæt.  Resultatet a WOD blev knap 50 minutter, hvor mit tempo faldt drastisk i sidste runde. Jeg var gennemtæsket og banket mør og det bar min ydeevne præg af.

Men lige meget hvor ondt det gjorde eller hvor frustrerende det var, ikke at kunne binde reps sammen, var det med et indvendigt smil på læben. Her lavede jeg en WOD til ære for en falden dansk kriger, der ikke selv kunne træne mere. Træning var en stor del af hans liv og lige som mig selv, havde haft drømme om at blive elitesoldat. Soldaterlivet har altid været genstand for mange drømme og eventyr, dog med en meget alvorlig bagside. Hele 42 danske soldater har måtte lade livet under tjenesten i Afghanistan. Alene i 2010 hvor Jørgen blev dræbt, blev i alt 9 danske soldater dræbt i Afghanistan.

Jeg kendte ikke til denne hero-wod før jeg så videoen, der blev lagt op i 2013 omkring den periode hvor jeg startede med at træne CF. Den eneste anden danske hero-wod er ”René” som er blevet anerkendt som en officiel hero af CrossFit hovedkontoret. Det synes jeg er lidt ærgerligt. I forbindelse med min research på YT om J.R. faldt jeg over en sjov video, dog kun med lyd fra et Rap-battle i Sønderborg, hvor Jørgen, af uforklarlige årsager gik på senen for at dyste mod den etablerede og kendte rapper, med kunstnernavnet ”Ham den lange”. Efter første runde i ord-kampen er det tydeligt at Jørgen er underlegen, men man kan næste høre han smiler igennem hans knækkede rim. I anden runde af kampen rapper HDL om hvordan de mødtes i toget og om hvor flink en fyr Jørgen, eller ”Bumsen” som er hans kunstnernavn er.

Videre i min søgen faldt jeg over en video der hed ”Jørgen Final” hvor J.R. går gennem en mark med høje grønne planter, der kunne være hamp. Det ligner næsten noget fra en hollywood film og jeg tænker straks på symbolikken i ,at han går væk fra kameraet ind i den ukendte bevoksning. Dette følges op med billeder og små klip fra hans udsendelse, hvor han på mange af billederne er omgivet af kammerater i uniform. Klippet giver et helhedsindtryk af J.R. som en glad soldat og sådanne mennesker må vi ikke glemme.

I bogen ”Mærket for livet: Tatoveringer blandt Livgardens soldater” fortæller den 23-årige Martin om hvordan han oplevede Jørgens død. Han beskriver at hørte braget fra vejsidebomben og så røgsøjlen stige til vejrs. Da han hørte at det var Jørgen der blevet ramt tænkte han ”Han var så stor og stærk, at han kunne overleve det meste”. Han fik efterfølgende tatoveret et kors og en skytsengel, idet han senere fik at vide, at Jørgens’ og hans gruppe faktisk skulle have været byttet om. I krig er det ofte tilfældighedernes spil er afgør ens skæbne. Det er ofte unge helte som Jørgen der betaler den største pris. Æret være dit minde.

 Se alle ugens træningspas herunder:

 

 

 

 

Kan du lide artiklen?