CrossFit blog

Josh Whitaker var meget loyal

og beskyttende, fortalte hans sin nærmeste familie, i et interview til en journalist. En af den slags mennesker der er født til at beskytte andre. Det var lige meget om det var hans familie, eller venner så stod han altid klar til at hjælpe. Han var nogle gange overbeskyttende overfor hans bonusbørn, to teenagepiger, hans kæreste havde med fra et tidligere forhold.

Dette galt også hans “anden” familie, i den enhed hvor han gjorde tjeneste. Han var en del af et hold ”Green Berets” der var udsendt til Afghanistan i 2007. På vej hjem fra en succesfuld mission nær byen Qalat, blev Josh og den kortege han var med udsat for bagholdsangreb.

En gruppe Taliban krigere angreb dem lige uden for Kabul den 15. maj. Ifølge det amerikanske forsvarsministerium bemandede Josh et tungt maskingevær, et kaliber 50 som han engagerede fjenden med. Der var efterfølgende skudvekslinger hvor Josh beskyttede de andre køretøjer med dækningsild. Han blev dog ramt uheldigt i underarmen, hvilket viste sig at være dødeligt pga. stort blodtab. Han dræbte 5 Taliban Krigere men endnu vigtigere reddede de 9 soldater i køretøjerne bag ham. Det var hans første udsendelse efter at have færdiggjort uddannelsen som elitesoldat. Han blev 23 år og blev posthumt tildelt æresmedaljen ” Broze star With Valor” for hans heltemod i kampen.

Han voksede op i Long Beach Californien som enebarn sammen med sin mor, dog i tæt kontakt med sin onkel og tante. Han var en stor knægt med en højde på 1.85 m der elskede at dyrke sport og specielt ishockey og roller-hockey på asfalten i nabolaget. Han elskede at vælte rundt i mudderet med kammeraterne når de spillede boldspil. Familien omtalte Josh, som ham der altid satte fart i aktiviteterne når der var sammenkomster.

Han gik på Millikan High School men det sagde ikke Josh ret meget og han fandt sig aldrig helt til rette der. Han var en del af skolens fodboldhold hvor han spillede positionen linebacker. Dog havde han det så svært skolemæssigt, at han færdiggjorde den sidste del på ”Opportunities for Learning” der kan sidestilles med det vi i danmark kalder for specialklasser. Her arbejder man i mindre grupper og med større mulighed for individuel hjælp til at gennemføre en eksamen. Hans barndomskammerater omtalte ham som værende frygtløs og en der altid var klar til at hjælpe ved konflikter.

Da han først fandt ud af, at han ville gøre tjeneste i militæret, begyndte han at målrette sin træning mod det. Han var disciplineret og stod op kl. 5 om morgenen for at træne.

Da han blev en del af det amerikanske forsvar i 2003, var det med et specifikt mål i sigte, et job som elitesoldat. Regningen kaldes ”Special Forces kandidat” og garantere at man kommer til optagelsesprøve, såfremt man består de indlagte prøver i tjenesten. Efter grundlæggende træning og funktionsuddannelse, blev han sendt på faldskærms-skole ”Airborne” der er standardkrav, for de der ønsker at blive elitesoldater. Efterfølgende blev han sendt til Fort Bragg. I august 2006 blev han en del af eliteenheden ”Green Berets” efter at have gennemgået den benhårde optagelsesprøve og udvælgelsesproces. I enheden har alle en funktion udover de normale soldater færdigheder, som elitesoldat. Josh var ”Mechanical Engineer” der er en soldat der er ekspert til at analysere, reparere og bygge forskellige ting. De tilegner sig en konstruktions viden til at lave bygninger og befæstninger. De arbejder også med sprængning, herunder krigsførelse med landminer og improviserede sprængladninger.

Der er få informationer om hvad Josh lavede som elitesoldat i Afghanistan. Men Generelt er Green berets er kendt for ukonventionel krigsførelse og deres indsættelse kan sammenlignes med nålestiksoperationer. Det inkluderer guerillakrig med angreb, der ikke er iscenesat, der skal overraske fjenden og dermed give større chance for sucess. Green Berets operationer ligger i kategorien for ukonventionel krigsførelse.

Soldaterne bliver indsat i f.eks. Afghanistan, et land i krig men hvor ikke alle borgere er fjender. De skal nu finde og opsøge disse modstandsfolk, der ønsker at bekæmpe Taliban og få deres land tilbage. 

Dette er meget farligt arbejde. Green Berets bliver ofte bedt om at operere på egen hånd eller i mindre grupper i lange perioder. De lever som de lokale gør, og interagerer med dem for, at få informationer og vinde deres tillid. For at få succes skal en elitesoldat ofte arbejde uden uniform. Uden uniform gør at  soldaterne bliver sårbare, da de dermed ikke overholder krigens love om uniformering, som foreskrevet af Genève-konventionen.

Fanges soldaten uden uniform, risikere han at blive tortureret eller dræbt af Taliban, hvis han pågribes, hvilket gør hans job endnu farligere. Med uniform har fjenden pligt til at overholde gældende konventioner og kan efterfølgende straffes for ikke at gøre det.

Elitesoldaterne forsøger at rekruttere disse lokale modstandsfolk - ofte mennesker fra vidt forskellige baggrunde og træne dem op til at kunne blive en del af en guerillahær. En hær de efterfølgende kan kæmpe side om side med, mod den fælle fjende Taliban.

Green Berets er også specialister til at indsamle efterretninger om fjenden, og planlægge og udføre missioner og angreb på baggrund heraf. Informationerne om større mål sendes tilbage til hovedkvarteret og kan efterfølgende evalueres og indgå i nye missioner.

Josh var god til fysiske udfordringer og I 2019 blev en ny militær forhindringsbane opkaldt efter ham, nemlig ”Whitaker-O” hvor O står for obstacles, på basen Fort Bragg.

Wod ” blev offentliggjort på CrossFit.com søndag den 22. december 2007. Hero Wod ”Joshie lyder: 3 Rounds for time: 21 Dumbbell Squat Snatches, right arm, 21 L Pull-ups, 21 Dumbbell Squat Snatches, left arm, 21 L Pull-ups.

Min egen oplevelse med denne wod er lidt blandet. Jeg har ikke tidligere lavet ret mange L-pull-ups, der også er kendt som L-sit Pull-ups, men vidste godt at det var denne øvelse der var udfordringen. Øvelse-standarderne foreskriver at man hænger med armene i skulderbredde, startende med strakte arme. Dernæst hæves bene til de er parallelle med gulvet, inden man trækker sig op til hagen er over baren. Grebet kan være både chinup eller almindeligt. I opvarmningen var det lidt svært at finde den rigtige start position. For at hæve benene kan man jo enten trække dem lige op fra gulvet, som man ville når man laver toes to bare øvelse. Det ville dog kræve et kip, samt evnen til at standse benene midtvejs.

Andet alternativ var at hæve benene langsomt, som i en strict toes to bar øvelse. Den sidste var nemmest at styre. Med hensyn til grebet blev det normalt greb, og altså ikke chin-up greb, hvor håndfladerne vender mod en selv. Måske fordi jeg har vænnet mig til altid at køre pull-ups med normalt greb.

Dumbbell squat snatch var fedt, mest fordi vægten på 18 kg var lavere end den standardvægt for wods på 22 kg. Desuden skulle man heller ikke skift hånd efter hvert rep, hvilke virkelig kan mærkes. Man skulle dog helt i squat hver gang, hvilket måske også ville blive en udfordring med mange reps.

3, 2, 1 go! Første øvelse var DB squat snatch som kørte godt. Jeg skulle lige vænne mig til den lidt lettere vægt, samt det at gribe den i squat hver gang. Når man er vant til almindelige power snatch med DB som alle Wods fra ”The Open” havde været. Men altid godt at skulle gøre ting anderledes, således træningen ikke bliver for ensformigt. Det giver også lidt til hovedet og dermed bliver det heller ikke kedeligt. Jeg kørte de 21 Unbroken uden problemer.

Næste øvelse var L-sit pull-ups som jeg beskrev før. På Vimeo ligger en video lagt op af en gut der hedder John Ryan. Det er ikke en fuld video af denne Hero-Wod men uddrag eller sammenklip om man vil. Han har langt mange videoer op fra forskellige heros, men det er helt tilbage til 2012 og tidligere, altså en Old school Crossfitter. Hans L-pull-ups laver han i sæt, hvilket er super fedt, dog kommer hans ben til at hænge lidt lavt nogle gange. Det ville de også gøre, hvis jeg skulle lave dem på den måde, derfor valgte jeg at lave dem lidt anderledes. Jeg hang i baren, løftede mine ben til vandret og lavede en strict pull-up. Jeg lavede primært hurtige singles i sæt af 5. Efter fem holdt jeg ca. 10 sekunders pause, inden næste sæt. Det fungerede godt for mig. Jeg prøvede også at sætte et par stykker sammen, men så kunne jeg ikke holde benene højt.

Det handler om ikke at syre til i musklerne, både mavemusklerne men også armene. En gang i Wod prøvede jeg at køre lidt hurtigere reps, men kunne med det samme mærke at muskleren blev hårde og efterfølgende rep blev tilsvarende hårdere. Så det rakte min kapacitet ikke til.

Ellers var det bare om at bide tænderne sammen i denne wod, idet jeg kørte alle runder med samme rep-scheme. Unbroken DB Squat snatch og hurtige singles på L-sit Pull-ups i klynger af 5 reps. Mit resultat blev 24.38 min og hver runde tog i gennemsnit 7 minutter. Første runde lidt hurtigere og sidste runde lidt langsommere, på grund af muskeltræthed. Hård WOD på grund af de mange strict L-sit pull-ups, men god udfordring. En workout der kræver man kender sin krop og kapacitet, således man ikke brænder ud efter første runde.

 

Se alle ugens træningspas herunder:

 

 

Kan du lide artiklen?