Når man overhøre samtaler i et crossfit miljø, bruges der tit udtryk og talemåder der ikke giver mening. Det lyder nogle gange rent volapyk med et strejf af engelsk. Des længere tid man har trænet, og jo længere ind i junglen af skøre udtryk, forkortelser og selvfølgeligheder kommer man. Hvor underligt kan det blive, tjoo rimelig crazy. Bedst sammenlignet med folk der har aftjent værnepligt og høre dem snakke. Her kommer også en lind strøm af fælles referencerammer og forkortelser, der ikke giver mening for udenforstående. Man kan blive facineret af dette sprog, eller man kan blive skræmt væk. Men når man tænker over det så har alle sportsgrene jo deres eget sprog og udtryk, det er bare lidt nyt i fitnessverdenen.

”Når vi skal lave den AMRAP er det vigtigt at REPS er alternating og husk de efterfølgende Double Unders skal være UNBROKEN, således at der bliver lidt rest inden Burpee Boxjump Overs med tofodsafsæt uden lockout på toppen” er man inde i CrossFit sprogkoderne er det ikke noget problem, men er man bare lidt ny kan det give problemer. Jeg vil herunder forsøge at lave en lille guide gennem de vigtigste ting at kende når man skal tale crossfitsprog, samt også hvad man ikke skal sige (højt).

AMRAP (As Many Reps/Rounds as Possible). Frit oversat så handler det om at lave så meget “arbejde” på så kort tid som muligt. Ikke at man skal forhaste sig, men overholde bevægelse-standarderne. Her er det vigtigt at tælle reps og runder, idet uret bestemmer hvornår man er færdig.

FOR TIME – CrossFit er jo udover at være en træningsform også en sport. Ligesom i andre sportsgrene handler det om at være hurtigst. Vejen til at være hurtigst er nogle gange at være dygtig at man udføre øvelserne korrekt og dermed kan holde spildtid/hvile på et minimum mellem øvelser og repetitioner. For år tilbage skulle man altid råbe ”TID” når man var færdig og coachen kunne notere tiden på whiteboardet. Det gør man ikke mere, idet mange køre samme workout skaleret og derfor ikke kan sammenlignes.

AFFILIATE BOX – en betegnelse for et CrossFit træningscenter der betaler for at kunne bruge navnet og betegnelsen CrossFit for deres træning. For at kunne opnå denne status, kræves det en CrossFit certificeret instruktør.

Lidt om nogle kendte figurer indenfor CrossFit verdenen. Her er både levende legender og fantasifulde maskotter du bør lære at kende.

KLOVNEN PUKIE – den muskuløse klovn der brækker sig. Tegneseriefigur bliver afbildet på forskellige måder og repræsentere træning hvor man går stå hårdt til den, at man kaster op. I tidligere tider var det at kaste op et symbol på at man kunne presse sig selv så hårdt, at dette skete.

ONKEL RHABDO – en anden version af Pukie de står i en pøl af blod tilsluttet et dialyseapparat. Skal symbolisere CrossFitterens værste mareridt, nemlig rhabdomolysis, hvor små stykker muskelfiber går i blodbanen, ved særlig hård træning/alt for hård træning/forkert træning og kan i værste konsekvens forårsage nyresvigt og det der er værre. En god reminder at man ikke vil ende som onkel Rhabdo.

GREG GLASSMAN – grundlæggeren og faderen af CrossFit. Tidligere universitets-gymnast der selv har været ramt af følgevirkninger af polio, og derfor ikke selv kan lave squats eller løb mv. Var personlig træner hvor han fik ideen til CrossFit, hvor han trænede sine klienter til ”unknown and unknowable”. Han er kendt for sin høje IQ og for at gå i kødet på sodavandsindustrien, hvor han kræver større opmærksomhed på deres helbredsskadelige karakter. I 2020 solgte han livsværket efter en række kontroversielle udtalelser.

Eric Roza er ejer og chef for CrossFit, siden han i 2020 købte navnet og virksomheden. Han havde forinden købet selv dyrket CrossFit og været Boxejer.

CF GAMES ATLETER – Denne race er noget helt særligt. Deres nærmest overmenneskelige arbejdskapacitet og teknik blæser de fleste almindelige mennesker omkuld. Det kræves at du lever CF som en livsstil og har det at kunne præstere i træning som dagligt mål. Fysiske overmennesker.

Workouts er ikke bare træningsserier. Der er tale om forskellige typer og dermed har de forskellige betegnelser. CrossFits nære bånd til folk der skal kunne præstere arbejdsmæssigt har også workouts tilegnet faldne helte.

WOD – står for Workout Of the Day”. Hver dag har forskellige workouts (WODs) og er med til at gøre træningsformen udfordrende og dermed undgå rutine og medfølgende kedsomhed. Man kan enten følge hovedkvarterets (CFHQ) programmering af workouts, eller nogle af de mange gratis programmeringer nogle boxe lægger på deres hjemmeside.

HERO WOD - er workouts opkaldt efter faldne helte fra offentlige erhverv, men primært soldater, politi, brandvæsen. Dette er for at mindes personerne, gerne inspireret af øvelser, som ofrene der nogle gange selv dyrkede CF, kunne lide eller datoer og årstal for hændelserne. F.eks. Row 2007 meter, idet de faldt i år 2007.

METCON WOD - er er en forkortelse af “metabolic conditioning” der har til hensigt at træne udholdenhed, intensitet og overall kondition. Det er de workouts der ofte er mest populære, idet man får lov at give den gas, i forhold til andre wods der måske er meget teknik eller styrkebaserede.

BENCHMARK WODS - er workouts hvor man kan sammenligne sig med andre crossfittere over hele verden. 

THE CF GIRLS - navne som Angie, Barbara, Chelsea, Cindy, Fran dækker over en række benchmark workouts, hvor den mest kendte nok er Fran. Det er altid den workout man tager som den første rigtige test. Mange møder pukie efter workouten idet man virkelig kan overbelaste sit system.

21, 15, 9 - er kendte tal i CrossFit. Det dækker under gentagelser af forskellige øvelser der alle skal laves i tre runder, hvor alle øvelser laves med 21 gentagelser i den første runde og 9 gentagelser i sidste runde.

ANDRE UDTRYK

RX - som foreskrevet idet alle øvelser laves uden skaleringer i vægt eller bevægelser.

ASS TO GRASS - Squat hvor balderne næsten røre gulvet eller så langt ned som muligt

CHIPPER - workout hvor der er fire eller flere øvelser der indgår. På engelsk siger man at man “chip away at it” altså hugger små stykker af.

Derudover har næsten alle øvelser diverse forkortelser eller særlige CF navne, som gør at man hurtigt kan liste dem på whiteboard eller snakke om dem. Herunder er de mest brugte:

Air Squat – squat uden vægt.

Assault Bike - en djævlemaskine bestående af pedaler og håndtag der kan trækkes frem og tilbage.

Box Jump – der hoppes op på kasse på 40/50 cm og strækkes helt ud på toppen

Burpee – gymnastisk bevægelse der starter stående strakt, til position på gulvet og op igen.

Butterfly kip - En gymnastisk øvelse hvor man udnytter kroppens sving til at lave pull-ups mv.

BW – øvelser der tager udgangspunkt i kropsvægt

C&J – Clean and jerk. Vægtløftning af stang fra gulv til skuldre til strakte arme over hoved.

Chin Up – kropshævning i bar hvor håndfladerne peger ind mod hovedet

Clean (CLN) – vægtløftning fra gulv til rack-position (skuldrene)

CrossFit Open –  crossfittere verden over konkurrerer om at blive fittest i deres land og kvalificere sig til Regionals.

CrossFit Regionals – regionale mesterskaber hvor højtplacerede CF Open deltagere dyster om plads i CF Games.

CFG - Crossfit Games - verdensmesterskabet i CrossFit

CTB/C2B – Chest to bar pull up. Kropshævning i bar hvor brystet rører stangen.

DB - Dumbell/Håndvægt

DL - Deadlift/dødløft

DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness, som betyder forsinket muskelømhed

DU - Double Unders. Man sjipper hvor tov passere to gange under fødderne hvert hop

Devil Press - Med en eller to DB (håndvægte) laves en burpee efterfulgt af dobbelt DB Snatch

EMOTM – Every Minute on the Minute, øvelser på minuttet

FGB - Fight Gone Bad. Her laves fem forskellige øvelser et minut ad gangen. Efter fem øvelser holdes et minuts pause. Gentages 3 eller 5 runder som en MMA-kamp.

GTO - Ground to overhead. DB/KB/Vægtstang skal fra gulv til strakte arme over hovedet. Udøver vælger selv teknik til dette (Snatch/CL+J mv.)

Hang - når en DB/KB/vægtstang trækkes fra en position over gulvet.

HSPU – Handstand Push Up, armbøjninger i håndstand

KB - Kettlebell

Kipping – en gyngende bevægelse hvor man generere energi til pullups mv.

MU/Muscle-ups - en udførelse der laves i ringe eller bar. Fra hængende trækkes kroppen opad til håndfladerne støtter på oversiden med strakte arme.

Pistols - squat der laves på et ben

Reps - gentagelser af øvelse

STOH - Shoulder to overhead. DB/KB/Vægtstang skal fra skulderne til strakte arme over hovedet. Udøver vælger selv teknik til dette)

Snatch - med DB eller Vægtstang. Trækkes i en bevægelse fra gulv til strakt over hovedet

T2B - Toes to bar. Start med at hænge i strakte arme. Derfra trækkes tåspidserne opad til de samtidigt og mellem hænderne rammer baren.

Unbroken - øvelse der laves uden pauser (double unders, toes to bar, pull-ups, wallball mv.)

 

 

sportsfreak

Tak for besøget


Kontakt via Facebookside